Intill Södertälje kanal, endast fem minuters promenad från Stortorget, ligger Norra stadskärnan, tidigare Snäckviken.

Området genomgår en omfattande utveckling i form av nybyggnationer inom forskning, utbildning och bostäder. Förnyelsen av Norra stadskärnan är en del av utvidgandet av Södertälje centrum, där centrumet förlängs norrut och närheten till vattnet förstärks. Genom att utveckla promenadstråken längs kanalen och kvarteren kring Mälartorget understryks förbindelsen mellan centrum och Norra stadskärnan.

På plats i området finns utvecklingsparken Acturum Biovation samt Södertälje Science Park och KTH:s nya campus. Här finns en av AstraZenecas världsledande produktionsanläggningar och kontor för Scania och Volkswagen Bus & Truck, samt flera andra företag inom olika branscher.

I Gärtuna, som ligger i den östra delen av Södertälje, finns bland annat Acturum Biovation, med det ledande forskningscentret Swetox som största hyresgäst. Swetox är en samverkan mellan elva universitet, med syftet att medverka till ett kemikaliesäkert samhälle.

I området etablerar AstraZeneca ytterligare en fabrik för biologiska läkemedel på 14000 kvm, som kommer att ha minst 150 anställda.